Saturday, February 18, 2017

Good things take times.
Be patience.
Have faith, Afie.

Tuesday, December 27, 2016


I think I'm a minimalist. Haha :)

Tuesday, March 22, 2016

Assalamualaikum.

Hai, selamat pagi. Sihat? Hehehe. Pagi ni sebelum aku keluar rumah untuk ride basikal sambil hantar flyers, aku ingat nak tulis sikit lah dekat blog ni. Saja, untuk update.

Okay, sebenarnya dah hampir 4 bulan aku berhenti kerja dekat office lama. Atas sebab-sebab tertentu yang aku rasa memang aku tak boleh nak cope dekat situ. Nantilah ye, benda tu cerita hari lain. So sekarang ni aku buat kelas tusyen.

Aku datang ke rumah student untuk ajar subjek yang parents diorang request aku untuk pantau anak-anak mereka. Eceh.



Sebenarnya kan, aku minat kerja ni. Minat sangat. Rasa enjoy and happy. Pergi kerja, jumpa adik-adik ni manis je muka masing-masing. Suara pun comel je lagi. Waktu kelas pun fleksibel. Parents boleh pilih nak aku datang waktu dan hari apa. Duit upah pun alhamdulillah okay jugaklah. Cuma yang susah sekarang ni, nak cari market baru. Kawasan perumahan yang aku duduk ni ramai cikgu-cikgu, jadi aku tak rasa parents nak upah tutor untuk datang rumah mengajar. Kerja aku dah best, seronok. Tapi skop untuk client atau market baru agak susah jugak nak iklan kan. Medium atau platform tak ada.

Jadi, di kesempatan ini, aku nak iklan sikit lah pasal home tuition yang aku buat ni. Kalau ada puan-puan dan encik-encik yang berminat, bolehlah hubungi saya terus ye. Saya sedia memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk anda. 



"Anda perlukan tutor untuk membantu anak-anak anda dalam pelajaran mereka? Anda bimbangkan anak-anak anda belajar bersendirian di rumah tanpa pengawasan dan tenaga pengajar?"

'PRIVATE HOME TUISYEN' sedia memberikan bimbingan dan tunjuk ajar secara ‘one-to-one attention' untuk anak-anak anda di rumah anda.

Subjek-subjek yang ditawarkan;
1) Matematik (Darjah 1, 2, 3 & 4)
2) English (Darjah 1, 2, 3 & 4)
3) Science (Darjah 1, 2, 3 & 4)
***Sebarang penambahan subjek atau pertanyaan lanjut boleh terus hubungi kami.

Keistimewaan yang ditawarkan;
1) Masa yang fleksibel (Pemilihan waktu dan hari kelas 100% atas permintaan ibu bapa).
2) Jimat masa dan kos pengangkutan (Tutor yang akan datang ke rumah anda untuk mengajar).
3) Keselamatan anak-anak anda lebih terjaga (Kelas diadakan di rumah anda sendiri dan anda boleh memantau kelas). 
4) One-to-one attention.
5) Tutor menjadi guru peribadi anak-anak anda.
6) Tutor sangat peramah, dan mudah didekati. Tutor menggunakan pendekatan yang paling mudah untuk mengajar anak-anak anda sehingga mereka faham.
7) Segala material dan buku latihan akan disediakan oleh tutor.

PRIVATE HOME TUISYEN menawarkan khidmat tutor di sekitar Lembah Klang (Klang, Meru, Setia Alam, Puncak Alam, Shah Alam, Subang Jaya).
***Sebarang permintaan yang berada di luar kawasan boleh terus hubungi kami.


-Yuran kelas hanyalah RM60 - RM80 setiap kelas (Harga yuran berbeza mengikut kawasan rumah anda).
-Kelas akan diadakan DI RUMAH ANDA SENDIRI. Anda tidak perlu untuk menghantar anak-anak, tutor yang akan bergerak ke rumah anda untuk mengajar.
-Kelas diadakan sekali setiap minggu. Setiap kelas berlangsung selama 2 jam.
-Material tambahan dan buku latihan akan disediakan sendiri oleh tutor (Sudah termasuk dalam yuran tuisyen).

Hubungi kami;
013-2848739 (Call / Whatsapp)

TEMPAT ADALAH TERHAD. FIRST COME FIRST SERVED. HUBUNGI KAMI SEGERA. KAMI SEDIA MEMBERIKAN KHIDMAT YANG TERBAIK UNTUK ANDA DAN ANAK-ANAK ANDA.

Tuesday, March 8, 2016

Assalamualaikum.

It's 4.30 in the morning. I couldn't sleep, though. Woke up 2.59AM and up until now, I couldn't shut my eyes to go back sleep again. Looks like I've got all the rest that I needed, though I know after Subuh prayer my sleepiness will surely comeback.

Nevermind about that. Waking up at times like this makes me reminisce things in my life. How things and times move past on so fast. How we as people change everytime, every single day. How much we gain and how much we lose in our lives.

As for me, I almost lost my best friend. At least I thought it like that. Until I've decided to talk things through with her. Things seems to lifted up from my shoulders, seems lighter. You know, I never were the type of person that share what's on my mind. All the things that I went through, all the things that I feel, I mostly keep it to myself. Never the 'sharing' type of person. But with my sister, or my only best friend that I care most, it's different. I share many things, most things, almost all matters that happened in my life I share them with the chosen ones.

With that being said, I sincerely relieved that I confess or you could say I open up what I held in before. And also, it feels good to meet up again after so many times passed by. Here, I wish you happy birthday again. Happy 25th Birthday, friend. You, my best friend. I hope this friendship will last forever. Believe it or not, 4.41AM still wide awake and all I'm thinking about is you, my one best friend. That is how important you in my life. Thank you again for that 'catching-up session' we had. It almost feels like we're talking late at night in Melang.


Afie

Sunday, February 28, 2016

Oh god! I cannot stand to see my own blog HAHA! Teruk sangat dah ni. Okay need to do some maintenance here and there a bit. Meanwhile, enjoy my new song in the blog okay. Bit of a throwback to good songs era. Till then! 

Tuesday, October 6, 2015

Assalamualaikum.

Hey there, folks. So, it's almost 3 weeks I've worked at my current workplace. The working environment for now is good. Everyone is approachable, friendly and the teach you what you don't know, which I guess about the same for most of the other workplaces in this country. But as in overall, it's quite okay here.

I had certain struggles about my work. There are lots of terms and things that I need to remember. There are terms that I'm not familiar with, things that I have to learn to understand more. I'm fine with learning new stuff, but to be in a whole lot new field is quite scary sometimes, though. Well, I studied business before and I made a drastic turn to be in advertising field. All thanks to the hardness of getting a job suitable for me. 

I envy to those folks who are able to work in the areas that they feel more fun or comfortable with. Like for instance, a writer. Since I've always love to write (and I wanted to be an author, actually), I find those who can work at home are really awesome. 

Nevertheless, all these worries faded when I received my first paycheck. Since I joined the company later in the month, I get my salary faster. And I'm now able to give my parents some money. I am able to pay for what I buy with my mom. It's nothing much, really, but it still made me proud supporting them financially. When I give money to both of my mum and dad and heard them say Alhamdulillah, I feel good inside.

So starting from that day, I set my mind only to survive here by supporting my parents who already raise me up good. I want to be able to support them now, since they're already old. Their sacrifices, their effort, their time, their money, all that I want to pay them back.

Insya Allah.

Saturday, September 19, 2015

Assalamualaikum.

Hai, ada satu berita baik yang aku nak share ni. Alhamdulillah, aku dah dapat kerja. Hampir setahun cari kerja, akhirnya dapat juga. Aku lapor diri Isnin ni. Yep, interview Khamis, dan dipanggil masuk kerja Isnin. Terkejut jugak rasa macam cepat sangat. Tapi apapun, aku tetap bersyukur.

Sebenarnya bukan tu tujuan utama aku nak tulis pasal post ni. Bila fikir balik, dah nak start kerja dah, aku rasa macam takut sangat. Takutkan masa depan. Takut nak hadapi hidup baru. Takut suasana baru. Takut semuanya.

Aku perasan satu benda dalam diri aku. Aku sebenarnya takut untuk cuba benda baru. Ye, dari kecil sampailah dah besar ni, aku takut sangat nak masuk dalam dunia baru. Kecik-kecik dulu takut nak pergi sekolah. Sampai kena tarik masuk kelas. Dah masuk universiti pun, aku takut jugak bila pertama kali masuk pintu gate dekat Kolej Alamanda tu dulu. Aku ingat lagi sampai ke lewat petang baru mak ayah boleh balik, semata-mata nak temankan aku yang tak nak masuk bilik hostel lagi.

Sekarang dah habis belajar, benda yang sama jugak aku rasa sekarang ni. Hari ni dah Sabtu, esok Ahad dan lepas tu dah kena masuk kerja. Perasanaan cuak ni Allah saja yang tau. Betul aku rasa macam first time nak masuk universiti ni.

Tapi bila difikarkan balik, aku teringat pengorbanan mak ayah aku. Dah setahun aku melepak je dekat rumah. Makan pakai mak ayah masih tanggung. Sekarang ni lah masanya aku boleh balas budi mak ayah. Bila fikiran aku berfikir dengan waras macam ni, ada timbul sikit rasa keberanian walaupun taklah banyak sebenarnya.

Niat dan fokus aku sekarang ni cuma nak kerja kuat kumpul duit supaya aku boleh beri kesenangan dekat mak ayah. Tak lupa juga supaya aku ada aset untuk masa depan aku.

Kalau ikutkan aku ni dah kena start buat perkiraan kos hidup ni. Ye, betul. Tapi biarlah aku tempuh dulu first day masuk kerja Isnin ni. Bila dah dapat rentak then boleh cepat buat list.

Insya Allah. Aku harap kawan-kawan bantu doakan aku supaya kuat untuk tempuh hidup baru. Supaya kuat aku pada masa mendatang.


Tuesday, September 15, 2015

Hello.

If you noticed, my blog is somewhat very unpleasant. I meant, most of the pictures that I've posted were not there. It's caused I've changed my email address, and apparently it affects my posts as well. So basically my blog is currently under construction. I'll find free time to fix these. Sorry in advance.

On the side note, I love CNBLUE's newest comeback album 2gether. Their songs never disappoint me. So I've ordered an album for myself and I'll update on those later on.

Until then, take care everyone.

:)